Site Loader
zioła_1

Cześć! Dzisiaj bez przepisu, ale z bardzo ciekawym tematem dotyczącym uprawy ziół na swoim balkonie. Przywykliśmy do używania gotowych, suszonych ziół zakupionych w sklepach i dodawania ich do naszych potraw. Jednak świetną alternatywą są zioła świeże! Wbrew pozorom nie potrzebujemy do tego wielkiego ogrodu, wystarczy tylko kilka doniczek, nasion lub gotowych sadzonek, trochę ziemi i chęci 🙂

W takim razie jak wyhodować swój domowy ogródek z ziołami?

Po pierwsze zastanów się, czy chcesz wysiać różne rodzaje ziół, czy jednak zakupić gotowe sadzonki. Jeśli myślisz o zakupie nasion, zapoznaj się z instrukcją wysiewu na opakowaniu – dowiesz się z niej, w jakim miesiącu warto je wysiać i ile czasu odczekać. Warto wybrać pojedyncze doniczki (średnica około 10 cm) lub większe, które da się podzielić na kilka części, aby miały dużo miejsca na swobodne rozrośnięcie się. Koniecznie należy pamiętać też o regularnym zraszaniu lub delikatnym podlewaniu ziemi, w której znajdują się nasiona naszych ziół. Jeśli masz czas i nie zależy Ci na zbyt szybkim korzystaniu z domowych ziół, to warto wybrać tę drogę 🙂 Jeśli jednak jesteś niecierpliwy(-wa), to wybierz opcję numer dwa!

Teraz trochę na temat gotowych sadzonek. Możecie się w nie zaopatrzyć w sklepach ogrodniczych czy kwiaciarniach. A nawet sklepach spożywczych! Te ładnie wyglądające doniczki ziół stojące nieopodal warzyw czy owoców w sklepach też możesz wysadzić do ziemi. Nie planujesz zużyć w ciągu kilku dni całej doniczki bazylii, to koniecznie wysadź ją do większej doniczki! W świeżej ziemi i większej doniczce będzie ona naprawdę szczęśliwą roślinką, a Ty nie będziesz musiał(a) za każdym razem kupować nowej paczki. Odwdzięczy się ona zapewne nowymi pięknymi pędami i mnóstwem nowych listków 🙂 A jak postępować z sadzonkami ze sklepów ogrodniczych czy kwiaciarni? Tak samo! W dużych doniczkach mają one szansę na naprawdę duży rozrost korzeni i bycie dorodnymi roślinami.

Wskazówka

Co ważne! Na pewno nie można ich stawiać w pełnym słońcu , warto zapewnić im trochę cienia i słońca zarazem. Aby mogły stać w miejscach mocno nasłonecznionych, trzeba dbać o odpowiednie i regularne nawadnianie. Przesuszone podłoże doprowadzi do zasuszenia ziół! W ciepłe dni warto pamiętać też o zraszaniu liści co kilka dni oprócz samego podlewania ziemi. Na jesień czy zimę, kiedy dni i noce są zimne, warto zabezpieczyć doniczki włókniną czy przechowywać je w garażu lub piwnicy – tam, gdzie nie będą miały szansy na to, aby zmarznąć. Tak dobrze przechowane rośliny mają szansę na nowe życie wiosną i latem następnego roku 🙂 Zioła nie lubią zimna, mają zbyt delikatne listki, które mogą ulec zmarznięciu nawet wiosną, kiedy temperatura na dworze mocno się waha, dlatego warto to kontrolować i okrywać lub zabierać do mieszkania rośliny przy temperaturze mniejszej niż 2–3 stopnie.

zioła

Jakie zioła warto hodować?

Najlepiej takie, których często używasz w swojej kuchni! Opowiem Ci, jakie ja mam na swoim balkonie:

tymianek cytrynowy i zwykły
 oregano
bazylia
majeranek
pietruszka
rozmaryn
koperek
rukola
lubczyk
mięta marokańska i pieprzowa
liść laurowy.

Ziół używam głównie podczas przygotowywania dań mięsnych, pieczonych warzyw, zup czy sałatek 🙂 Jeśli lubisz herbatki z melisy, warto zaopatrzyć się w tego typu roślinkę i móc cieszyć się naparem z jej świeżych liści. Ja swojej mięty używam do parzenia herbaty, a także do zrobienia smakowej wody.

Miętę pieprzową, tymianek, koperek, rukolę i lubczyk postanowiłam wysiać z nasion, a resz

ta to gotowe sadzonki. Część z nich zakupiłam w kwiaciarni, pozostałe – w sklepach spożywczych. Na zdjęciach możesz zobaczyć, jak wyglądają moje dorodne roślinki 🙂 Z nasion na razie tylko tymianek ma już naprawdę ładne listki i można odcinać małe kawałki. Staram się ścinać górne listki, aby roślinki nie były zbyt wysokie i mogły wypuszczać nowe młode listki.

Dlaczego postanowiłam zrobić mały ogródek na balkonie? Bo dania z wykorzystaniem świeżych ziół są przede wszystkim bardziej aromatyczne i smaczne. A uprawa tych ziół jest naprawdę prosta, wystarczy regularne podlewanie i cieszymy się nimi przez cały sezon. Jeśli jednak nie jesteś przekonany(-na), to kup 2–3 sztuki ulubionych ziół, których używasz najczęściej w markecie i przesadź je do dużej doniczki. Dbaj o nawadnianie i przekonaj się, czy to jest dla Ciebie 🙂

Zachęcam Cię bardzo mocno do spróbowania swoich sił w zbudowaniu własnego balkonowego ogródka. Daj znać w komentarzu, czy Ci się udało!

Jeśli masz jeszcze chwilę zajrzyj do przepisu na pyszne ciasto z kruszonką KLIK!

Korekta tekstu została wykonana przez Renatę Kotas(renatakotas@poczta.onet.pl) w ramach współpracy z Akademią korekty tekstu(kursem organizowanym przez Ewę Popielarz).

Czekoladowy Muffinek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

O mnie

Cześć! 😀
Miło mi, że odwiedzasz moją stronę! Pozwól, że się przedstawię.
Nazywam się Magdalena, na co dzień mieszkam w Gorzowie Wielkopolskim.
Nie wyobrażam sobie życia bez domowych wypieków, a kiedy akurat nie gotuje, nie pieke to wymyślam nowe kulinarne projekty.
Zapraszam do mojego świata pełnego słodyczy!
🍦🍪🍭🍫🍩

Facebook

blogi kulinarne