Site Loader
faworki

Narodowy dzień pączka już niedługo czas start! To ile pączków zjadacie tego dnia? A może wolicie faworki? 🙂 Ja nie potrafię wybrać co wolę, jedno wiem na pewno lubię domowe faworki. Są tak proste, że aż szkoda kupować gotowe a wcale też tanie nie są. Jeśli jeszcze macie czas i chęci na pyszne domowe faworki to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Tradycyjny przepis na faworki

Pamiętajcie najważniejsze, że im cieńsze ciasto tym bardziej chrupiące faworki! Warto też nie zapomnieć o tym, że ciasto musi się mocno napowietrzyć. należy w tym przypadku uderzać gotowym ciastem o blat przez kilka minut.

Składniki 
około 50 sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 kieliszek wódki
Dodatkowo
  • 3-4 kostki smalcu
  • cukier puder

Wykonanie
Ciasto ze wszystkich składników zagniatamy w kulkę, którą uderzamy np. o blat aby lepiej się piekły, wałkujemy na bardzo (!) cieniutko i wycinamy prostokąty w środku robimy lekkie nacięcie i przekładamy przez oczko jeden bok prostokąta i rzucamy na rozgrzany smalec. Uważnie pilnujemy aby nie spaliły się, szybko się rumienią 🙂 Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem 🙂 SMACZNEGO !

faworki_1

Jeśli wciąż poszukujesz różnych inspiracji na karnawałowe przekąski słodkie i słone koniecznie zapoznaj się z moją darmową publikacją KLIKNIJ TUTAJ

Czekoladowy Muffinek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

O mnie

Cześć! 😀
Miło mi, że odwiedzasz moją stronę! Pozwól, że się przedstawię.
Nazywam się Magdalena, na co dzień mieszkam w Gorzowie Wielkopolskim.
Nie wyobrażam sobie życia bez domowych wypieków, a kiedy akurat nie gotuje, nie pieke to wymyślam nowe kulinarne projekty.
Zapraszam do mojego świata pełnego słodyczy!
🍦🍪🍭🍫🍩

Facebook

blogi kulinarne