Site Loader
ciasto ucierane

Cześć! Dzisiaj przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na pyszne wilgotne ucierane ciasto! Zauważyłam, że odkąd spędzamy dużo czasu w domu to zaczeliście wyszukiwać przepisów bardzo często! Dlatego teraz staram się dodawać przepisy, od których warto zacząć swoją przygodę z wypiekami! Zaczynamy od prostych, mało skomplikowanych przepisów aby się nie zrazić jak coś nie wyjdzie 🙂 Stąd dziś mój ucierany placek a nie makaroniki, które mogłyby przestraszyć co drugą osobę 🙂

Podstawowy przepis

Ja do wykonania swojego ciasta wykorzystałam gruszki, ale śmiało możecie sięgnąć po inne owoce np. borówki, jagody, truskawki czy poziomki wtedy takie owoce możecie po prostu umyć, pokroić i dodać bez wcześniejszego przygotowania jak ja. Obgotowywanie owoców robimy tylko wtedy gdy są twarde. Jest to tak uniwersalny przepis, że każdy może go dostosować pod siebie! 🙂

Składniki 

blaszka 24×24

Ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki (wyjąć wcześniej z lodówki)
  • 3 jajka (wyjąć wcześniej z lodówki)
  • 110 g cukru brązowego
  • 125 ml oleju rzepakowego (można też użyć słonecznikowego czy nawet płynnego kokosowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 3 gruszki
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub po prostu białego cukru
  • 60 ml wody

Kruszonka

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 120 g mąki pszennej

Wykonanie 

Owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę a następnie wrzucić na patelnię. Dodać syrop lub cukier i wlać wodę, gruszki dusić aż do odparowani wody. Do miski wsypać cukier, dodać jajka i miksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej gładkiej masy. Następnie wlewamy maślankę, olej i miksujemy na średnich obrotach a na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (należy mąkę przesiać przez sito) i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Ostatni krok to przygotowanie kruszonki, wszystkie składniki należy wrzucić do miski i zagnieść na konsystencję mokrego piasku.

Blaszkę należy wysmarować masłem, obsypać bułką tartą a następnie wylać ciasto. Na wierzch wysypać przygotowane wcześniej owoce i posypać kruszonką. Piec przez około 35 minut w 180 stopniach.

Jeśli przepis na ucierane ciasto Ci się spodobał zostaw komentarz i podziel się swoją opinią!

Zapraszam również do pobrania darmowych e-booków z mnóstwem kulinarnych inspiracji KLIK 🙂

 

Czekoladowy Muffinek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

O mnie

Cześć! 😀
Miło mi, że odwiedzasz moją stronę! Pozwól, że się przedstawię.
Nazywam się Magdalena, na co dzień mieszkam w Gorzowie Wielkopolskim.
Nie wyobrażam sobie życia bez domowych wypieków, a kiedy akurat nie gotuje, nie pieke to wymyślam nowe kulinarne projekty.
Zapraszam do mojego świata pełnego słodyczy!
🍦🍪🍭🍫🍩

Facebook

blogi kulinarne