Site Loader
brownie
Brownie.. czyli mocno czekoladowe ciasto na bazie dużej ilości czekolady. Jest to świetny przepis dla łasuchów i kogoś kto nie lubi spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.  Brownie ma konsystencję mocno wilgotnego ciasta dlatego nie warto go piec zbyt długo bo może ulec przesuszeniu. Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady i wolisz bardzo słodkie wypieki możesz śmiało zastąpić czekoladę mleczną.

Podstawowy przepis 

Jeśli nie masz w domu kwadratowej blaszki sprawdzi się również dobrze wąska prostokątna lub nawet okrągła! Byle nie była zbyt duża bo wtedy ciasto będzie bardzo niskie. Koniecznie użyj masła a nie margaryny!

Składniki
blaszka 24×24 cm

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru brązowego
  • 220 g masła

Wykonanie
Krok pierwszy to rozpuszczenie masła i wystudzenie go. Następnie przelać masło do miski, wsypać cukry i energicznie wymieszać. Dorzucić jajka i przesianą mąkę. Wszystko ponownie wymieszać. Na koniec wsypać kakao i 100 g pokrojonej drobno czekolady. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Prosty i szybki przepis, wypróbuj i Ty!  Tak wiem, że to ciasto ma w sobie mnóstwo cukru ale raz kiedyś kawałek nikomu nie zaszkodzi 🙂

brownie_1

Jeśli masz jeszcze czas zapraszam do zapoznania się z moimi darmowymi publikacjami, które znajdziesz tutaj KLIK 🙂

Czekoladowy Muffinek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

O mnie

Cześć! 😀
Miło mi, że odwiedzasz moją stronę! Pozwól, że się przedstawię.
Nazywam się Magdalena, na co dzień mieszkam w Gorzowie Wielkopolskim.
Nie wyobrażam sobie życia bez domowych wypieków, a kiedy akurat nie gotuje, nie pieke to wymyślam nowe kulinarne projekty.
Zapraszam do mojego świata pełnego słodyczy!
🍦🍪🍭🍫🍩

Facebook

blogi kulinarne